Info materialen

Informatie m.b.t. wandelmaterialen. (bron: www.tweevoeter.nl)

Wandelschoenen

 De meeste buitensportwinkels gaan uit van vier categorieŽn, oplopend van soepele wandelschoenen voor lichte tochten (categorie A) tot bergschoenen voor alpien gebruik (categorie D).

 • Soepele wandelschoenen en dito zolen, geschikt voor vlak terrein en verharde wegen. Deze schoenen hebben meestal geen enkelsteun en zijn daardoor niet geschikt om met zwaar beladen rugzak te lopen. Ze worden vaak gebruikt door Vierdaagselopers.
 • Trekkingschoenen met enkelsteun, geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Ook wel softwalkers genoemd.
 • Bergwandelschoenen voor huttentrektochten in ruigere berggebieden. Iets robuuster dan B. Geschikt voor wie wat vaker van de gebaande paden en wegen afwijkt.
 • Stijgijzervaste bergwandelschoenen voor het hooggebergte. Harde onbuigzame zolen, geschikt om over rotsen, keien en ijsvelden te lopen.

Er zijn ook mengvormen, zoals A/B of B/C. Allround wandelaars, die zowel dagwandelingen in Nederland maken als bergwandelvakanties ondernemen, komen vaak bij B/C uit; vierdaagselopers bij A of A/B en alpinisten bij D.

 Merken

 Een uitputtend overzicht van fabrikanten van wandelschoenen vindt u op buitensport.startpagina.nl. Welk merk het beste is? Dan hangt vooral van uw voeten af. Meindl staat bijvoorbeeld bekend om zijn brede wandelschoenen, maar Dachsteins zijn juist heel smal. En damesschoen zijn meestal wat smaller dan herenschoenen. Als u ze past in de winkel, komt u er vanzelf achter.

 Sandalen

 De ervaringen met het wandelen op sandalen lopen sterk uiteen. Sandalen bieden geen steun aan uw enkels en voor het zware werk als bergwandeltochten en de Vierdaagse van Nijmegen zijn ze niet erg geschikt. U kunt ze daarom maar beter pas uitproberen als u alle andere tips al hebt uitgeprobeerd. Koop dan wel echt goede sandalen die geschikt zijn voor wandeltochten. Het bekendste merk is Teva.

 Winkels

 De dichtstbijzijnde winkel vindt u via de Gouden Gids (www.goudengids.nl). Tip: tik hier als zoekterm achtereenvolgens 'kampeerartikelen' en 'sport- en spelartikelen' in; andere termen als 'buitensport' of 'wandelen' leveren niets op.

Bij sommige winkels kunt u ook via internet bestellen. Een prima service, maar is dit voor wandelschoenen af te raden - u kunt ze immers niet eerst passen.

Een bijzondere wandelschoenenwinkel die u in geen enkel overzicht terugvindt, is Vega-Life (www.vega-life.nl). Veganisten die geen leer willen dragen, kunnen via deze site kunststof wandel- en bergschoenen bestellen. Nadeel: ook hier hebt u weer het probleem dat u ze niet eerst kunt passen.

 

Wandelschoenen passen

Twee tips voor het uitproberen van wandelschoenen:

 •  Neem uw wandelsokken mee naar de winkel als u wandelschoenen gaat kopen. Daarmee voorkomt u dat de schoenen tijdens het wandelen veel groter of kleiner uitvallen dan in de winkel.

 •  Koop uw schoenen op een doordeweekse dag. Dan heeft het personeel meer tijd voor u.

Pas in de winkel zoveel mogelijk wandelschoenen. Loop er een stukje mee. Veel buitensportwinkels hebben speciale hellinkjes, zodat u kunt voelen hoe uw schoenen bergop of bergaf zitten.
Wat niet acceptabel is: een wandelschoen mag bij het lopen nooit knellen of pijn doen. Koop schoenen nooit te klein. Zorg ervoor dat uw tenen altijd genoeg ruimte hebben, ook als u bergaf loopt. Let ook op de enkels: hebben ze voldoende steun?
Wat wel acceptabel is: de eerste stappen met een nieuwe wandelschoen zullen altijd wat stroef zijn. Pas als u er een paar dagen op gelopen hebt, worden ze soepeler.

 Onderhoud

 •  Na modderige tochten kunt u het ergste vuil met koud of lauw (niet heet!) water afspoelen.

 •  Wandelschoenen zijn nooit helemaal waterdicht, maar u kunt wel een heel eind komen door schoenen met weinig naden te kopen en die naden te sealen.

 •  Laat natte berg- en wandelschoenen nooit naast een kachel drogen. Het leer kan dan uitdrogen en niet zelden kunt u uw schoenen dan direct weggooien. Beter is om het inlegzooltje eruit te halen en krantenproppen in de schoen te stoppen. Het drogen duurt dan een stuk langer, maar uw schoenen gaan aanzienlijk langer mee.

 •  Smeer wandelschoenen regelmatig in met ledervet, wax of andere middelen. Meestal krijgt u bij de aankoop van uw schoenen een geschikt middel of merk mee. Zo niet, vraag er zelf naar.

 •  Schoenen van de categorieŽn B, C en D hebben meestal Vibram-profielzolen. Controleer regelmatig of deze nog niet versleten zijn. u kunt ze bij een gespecialiseerde schoenmaker laten verzolen. Ook iets wat regelmatig moet worden vervangen: inlegzooltjes, want die worden na verloop van tijd steeds platter.   

Wandelkleding/sokken/hoofdbedekking

 Kleding is bij uitstek iets persoonlijks. Iedere wandelaar maakt weer andere keuzes. Allerlei factoren spelen daarbij een rol, zoals budget, smaak, weersomstandigheden en persoonlijke ervaringen. Tweevoeter kan u daarom geen kant-en-klare kledingadviezen geven, maar u wel een stukje op weg helpen bij het maken van uw eigen keuze.

Loop na het lezen van deze pagina ook eens binnen bij een paar buitensportzaken en kijk wat verkopers u aanraden. Een weloverwogen keuze maken is vaak niet gemakkelijk. Verwacht ook niet dat u direct het ei van Columbus hebt gevonden. Het kan soms een paar jaar duren voordat u uw ideale kledingcombinatie hebt gevonden. De meeste ervaring doet u op door simpelweg dingen uit te proberen.

Een algemene tip: koop uw kleding niet pas een paar dagen voor een wandelvakantie. Een betere periode om dit te doen is bijvoorbeeld in december of januari. De winkels zijn dan minder druk, in de uitverkoop kunt u vaak flinke kortingen krijgen en u hebt nog ruim voldoende trainingsdagen voor de boeg om alles uit te proberen.

 

De theorie: het drielagensysteem

Als u in de winkel naar kleding informeert, zal bijna elke verkoper beginnen over het drielagensysteem. Dit systeem wordt vooral gepropageerd door fabrikanten en buitensportzaken. Welbeschouwd kunt u het nauwelijks een systeem noemen, het is niet meer dan een handige combinatie van kledingstukken en materialen. Volgens deze methode bestaat de ideale buitensportkleding uit drie lagen:

 • de onderlaag: zuigt lichaamsvocht op en geeft dat door aan de tussenlaag;
 • de tussenlaag: houdt de warmte vast en geeft het vocht door aan de buitenste laag;
 • de buitenlaag: voert lichaamsvocht af naar de buitenlucht (ademend vermogen) en houdt wind en regen tegen.

Hoe uitgekiend dit systeem op papier ook lijkt, in de praktijk kiezen de meeste wandelaars toch hun eigen oplossingen. Allereerst is dat vanwege de prijs: de verschillende lagen stellen hoge eisen aan de gebruikte materialen. De kosten kunnen oplopen tot vele honderden euro's.

Verder speelt ook het weer een belangrijke rol. Op zonnige wandelvakanties boven de 20 graden zult u nauwelijks meer dan een shirt of een overhemd dragen. En bij temperaturen onder het vriespunt zijn drie lagen vaak niet voldoende en trekt u liever meer kleren aan. Afvoer van transpiratievocht is dan even van ondergeschikt belang.

Al met al is het drielagensysteem dus wel bruikbaar als model, maar verlies uw persoonlijke voorkeuren, financiŽle mogelijkheden en praktische omstandigheden nooit uit het oog.

 

Buitenlaag: jack, regenkleding

Voor meerdaagse wandeltochten kunt u overwegen om een speciaal buitensportjack aan te schaffen. Veel jacks zijn gemaakt van Gore-Tex. Dit materiaal is waterdicht en toch ademend, en in combinatie met een fleecevest zult u het in de meeste seizoenen ook warm genoeg hebben.

Waterdichte maar toch ademende buitensportjacks zijn ook duur, vaak een paar honderd euro. Het is zinvol om u af te vragen of de prijs het comfort waard is. Een alternatief is om de uitverkoop af te wachten: vaak kunt u dan goede jacks met aangename korting krijgen.

Voor wie ook een afgeprijsde buitensportjack te duur vindt, zijn er verschillende lowbudget-mogelijkheden. Koop bijvoorbeeld een simpel windjack in combinatie met standaard regenkleding. U bent dan wel het ademende vermogen kwijt, maar aan de andere kant kunt u zich afvragen hoe vaak het nu voorkomt dat u urenlang door de regen loopt. En als het om een incidentele bui gaat, bijvoorbeeld in (sub)tropische landen, kunt u zelfs volstaan met alleen maar een simpele paraplu mee. Die kunt u ook gebruiken als parasol.

Een nadeel van regenkleding is weer dat u met een regenbroek meestal wat minder prettig loopt. Een regenponcho is dan een goed alternatief. Deze zijn licht en ventileren veel beter dan gewone regenkleding. Poncho's zijn relatief goedkoop, gaan jaren mee en hebben vaak een uitbouw aan de achterkant, zodat uw rugzak droog blijft. Als u kampeert en 's avonds voor uw tent zit, kunt u ze over uw knieŽn trekken en blijven uw benen warm ťn droog. Datzelfde kunt u doen tijdens het koken of eten om te voorkomen dat uw broek vies wordt.

Maar ook poncho's hebben hun nadelen. Vooral bij harde wind kunnen ze gaan zwabberen. In de bergen hebt u soms minder zicht op waar u uw voeten zet. En na uren lopen door de regen zullen ze uiteindelijk toch ook aan de binnenkant nat worden vanwege transpiratie.

 

Tussenlaag: vest, sweater, overhemd

 Het overgrote deel van de wandelaars draagt een fleecevest. Fleece is de laatste jaren steeds goedkoper geworden en de kwaliteit beter. Fleecevesten hebben vaak verschillende diktes, voor warme gebieden kunt u een dunnere soort kiezen en omgekeerd.

Een goed vest blijft desondanks een flinke uitgave. Wie zich de prijs niet kan veroorloven, koopt misschien liever een sweater, eventueel in combinatie met een overhemd. Overigens hebben ook warenhuizen steeds vaker goedkope fleecesoorten, al zal de kwaliteit natuurlijk wat minder zijn.

In warme gebieden komt een extra overhemd van pas. Die is niet zo warm als fleece, maar biedt toch bescherming tegen de zon. Kies voor een lichte, neutrale kleur, want door transpireren en langdurige zonneschijn kan de overhemd vlekken krijgen en verbleken. Als het 's avonds koeler wordt, kunt u alsnog uw fleece aantrekken.

 Onderlaag: hemd of shirt

 Katoenen shirts zijn niet aan te raden, want die worden snel nat en klef, en drogen langzaam. u kunt ze natuurlijk wel meenemen om 's avonds of op rustdagen te dragen. In de winkel zijn speciale buitensporthemden te koop, al zijn die behoorlijk prijzig en is het aantal kleuren beperkt.

Een goed en goedkoop alternatief is om in een gewone kledingzaak poloshirts van synthetische materialen (zie label aan de binnenkant) te kopen. Poloshirts hebben bovendien een iets hogere kraag, wat de kans op zonverbranding in de nek verkleint.

 

Broek

De keuze voor een broek is een stuk gemakkelijker dan voor bovenkleding. Allereerst het belangrijkste: wandel nooit met een spijkerbroek. Ze zijn zwaar (vaak wel een kilo) en als het regent, worden ze koud en stug. Bovendien duurt het lang voordat een spijkerbroek weer droog is.

Beter is om even een kijkje te nemen bij (buiten)sportzaken, die rekken vol broeken hebben. Sommige zijn van katoen, andere van kunststof. Steeds vaker zijn ze afritsbaar, wat vooral handig is in de zomer. Enkele tips voor het maken van een keuze:

 Kies in de eerste plaats een broek die goed zit. Als u een trap oploopt, moet de broek voldoende bewegingsvrijheid bieden en niet over uw bovenbenen schuren.

 •  Zakken: past daar een wandelgids in?

 •  Wasvoorschrift: moet u de broek apart wassen?

En speciaal voor rugzaklopers:

 •  Zijn er naden op heuphoogte? Als u uw heupband omdoet, kunnen die pijnlijk aanvoelen of na een paar dagen lopen zelfs beurse plekken opleveren.

 •  Zakken: kunt u er nog met je handen in nadat u uw heupriem hebt omgedaan?

Op een meerdaagse trekking is het handig om een tweede broek mee te nemen, bijvoorbeeld een joggingbroek of een katoenen broek. Dan hebt u 's avonds nog iets anders om aan te trekken. Sommige trekkers gebruiken die ook al pyamabroek.

Als u naar warme streken gaat, ligt het voor de hand om ook nog een korte broek mee te nemen. Dat is niet altijd verstandig. Een lange broek voorkomt zonverbranding en biedt betere bescherming tegen insecten en stekelig struikgewas. Lopen met korte broek heeft nog een ander risico: als het regent of hard waait, is de kans op spierpijn groter.

 

Sokken

Sokken zijn meer dan een vulmiddel voor de ruimte tussen voet en schoen. Ze dragen bij aan schokdemping, ze nemen transpiratievocht op en ze vullen onvolkomenheden in de pasvorm op.

Draag zoveel mogelijk naadloze sokken - dat voorkomt blaren. Synthetische sokken zijn beter dan van wol of katoen. Wollen sokken kunnen door transpiratievocht stijf worden en slijten snel; natte katoenen sokken schuren en plakken aan de huid. Veel wandelaars dragen twee paar sokken over elkaar heen: de binnenste laag voert de transpiratie door naar de buitenste laag, zodat uw voeten relatief droog blijven.

Wandelsokken zijn niet goedkoop. Voor een paar sokken betaalt u al gauw een of twee tientjes, maar voor deze investering krijgt u wel veel comfort terug. u kunt overwegen om nog extra paren binnen- en buitensokken te kopen. Als u voeten veel transpireren, is het prettig om halverwege de tocht droge sokken aan te trekken. Spoel de natte sokken wel even uit, want die zitten vol vuil en transpiratievocht.

 

Hoofddeksel

Een groot deel van de lichaamswarmte verlaat het lichaam via het hoofd. Daarom is het belangrijk om een muts te dragen in koude en winderige gebieden. Als u een muts draagt, zult u merken dat u ook minder snel koude handen krijgt. Er blijft immers meer lichaamswarmte behouden en daar hebben ook andere lichaamsdelen profijt van.

Ook bij warm weer is een hoofddeksel belangrijk. Een pet verkleint de kans op zonverbranding of - nog erger - een zonnesteek en houdt naar beneden rollende zweetdruppels gedeeltelijk tegen. Petten zijn er in soorten en maten, maar het belangrijkste is dat die goed zit - niet te klein, maar ook niet te groot, want dan waait die gemakkelijk weg. Voor tropische gebieden zijn er ook aangepaste petten met een achterpand, dat helemaal doorloopt tot in de nek.

 

Dameskleding

Steeds meer broeken - en in mindere mate ook shirts en jacks - hebben een speciale damesuitvoering. Dat houdt in dat ze kleiner zijn en ook aangepaste vormen hebben. Niet alleen voor vrouwen zijn ze een grote uitkomst: ook mannen die niet zo lang zijn en een tenger postuur hebben, doen er goed aan om in buitensportzaken even naar de damesrekken te lopen.

 

Onderhoud

De levensduur van buitensportkleding staat of valt met onderhoud. Dat geldt bij uitstek voor jacks. Als u die niet regelmatig borstelt, spoelt en wast, verliezen ze snel hun ademend vermogen en waterdichtheid. Niet zozeer modder, maar vooral zweetkristallen zijn funest voor de levensduur.

Enkele tips:

Lees bij aankoop van een kledingstuk altijd het wasvoorschrift op het etiket of de verpakking. Hierop staat de maximale wastemperatuur vermeld.

Gebruik niet te veel wasmiddel en helemaal geen wasverzachters. Jacks kunt u beter apart wassen en niet centrifugeren.

Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen: de meeste buitensportzaken verkopen speciale wasmiddelen voor ademende kleding.

Spoel sokken tijdens een meerdaagse tocht regelmatig uit. Dan behouden ze hun pasvorm beter en - prettig voor medewandelaars - stinken ze minder.

Nuttige links

De adressen van Nederlandse buitensportwinkels vindt u gemakkelijk via de Gouden Gids (www.goudengids.nl), zoek op 'kampeerartikelen' of 'adventure sports'.

Een overzicht van kledingmaterialen: www.hiking-site.nl/ materialen_kleding_materialen.php.

Overige materialen.

Rugzakken

 • Soorten rugzakken
 • Inwendig of uitwendig frame
 • Waar moet u op letten bij de aanschaf
 • Bescherming tegen regen
 • Bescherming tegen vuil
 • Hoeveel mag een rugzak wegen?
 • Wat neemt u mee
 • Een rugzak inpakken
 • Hoe draagt u een rugzak
 • Met uw rugzak in het openbaar vervoer

Soorten rugzakken

Rugzakken zijn er in (enkele) soorten en (heel veel) maten. De inhoud van de rugzak wordt altijd gemeten in liters. Hoeveel liter u nodig hebt, hangt vooral af van wat voor wandeltocht u gaat maken.

 Dagrugzak


Bestemd voor dagtochten. De inhoud is meestal 20 tot 30 liter. Prijzen variŽren van 10 tot 100 euro.
In de kleinste dagrugzakjes kunt u niet veel meer kwijt dan regenkleding en wat eten en drinken, in de grotere passen bijvoorbeeld ook een extra trui en een fotocamera. Een dagrugzakje heeft altijd twee schouderbanden en meestal geen (of alleen hele dunne) heupbanden. U draagt het hele gewicht dus op uw schouders. Wie snel schouderklachten krijgt, kan overwegen om een weekendrugzak met heupbanden aan te schaffen.

 Toerrugzak


Bestemd voor weekendwandelingen en huttentrektochten. De inhoud is doorgaans 40 tot 50 liter. Prijzen variŽren van 75 tot 200 euro.
Behalve de benodigdheden onderweg kunt u wat extra eten, een toilettas en een slaapzak meenemen. Toerrugzakken hebben naast schouderbanden ook heupgordels. U draagt meer bagage dan met een dagrugzak, maar omdat het gewicht vooral op uw heupen rust, valt het verschil doorgaans erg mee.
Een variant hierop is de klimrugzak. Deze wordt gebruikt door klimmers en toerskiŽrs en heeft extra bevestigingspunten voor pickels, touwen en ander materieel.

 Trekkingrugzak


Bestemd voor meerdaagse trektochten met de tent. De inhoud is meestal rond de 60 liter, bij langere trektochten zelfs tot 75 liter. Prijsindicatie: 100 tot 300 euro.
Een trekkingrugzak is niet alleen groter dan een toerrugzak, maar heeft ook dikkere heupbanden en meer verstelmogelijkheden.

Als u zeker weet dat u nooit wandeltrektochten met een tent zult maken, dan is een toerrugzak een goede keuze. Hiermee kunt u ook prima dagtochten maken.

Wie wťl graag stevige tochten maakt, zal meestal uitkomen op een combinatie van dagrugzak en trekkingrugzak. De trekkingrugzak is ook best te gebruiken voor weekenden en huttentochten. Zo hebt u voor iedere tocht wel een rugzak.

 

Inwendig of uitwendig frame

 

Toer- en trekkingrugzakken zijn versterkt met een frame. Meestal zit dit frame aan de binnenkant van uw rugzak, tegen uw rug aan. Ze zorgen voor stevigheid en voorkomen tevens dat puntige bagage in uw rug priemt.

Vroeger werden vooral rugzakken met een uitwendig buizenframe verkocht. Deze rugzakken kunt u bij hele zware tochten hoger inpakken. Een inwendig frame heeft weer als voordeel dat u minder snel blijft haken achter boomtakken of in het openbaar vervoer. Ook bent u iets wendbaarder bij een steile klim in de bergen.

Tegenwoordig komt u vrijwel alleen maar inwendige frames tegen. Dat wil zeker niet zeggen dat een rugzakken met een uitwendig frame inferieur zijn. Mocht u er een voor een zacht prijsje kunnen overnemen, dan is dat zeker het overwegen waard.

 

Waar moet u op letten bij de aanschaf?

 Belangrijke criteria voor de keuze van een goede rugzak:

Zit de rugzak lekker? (je moet hem immers de hele dag gaan dragen)

Heeft de rugzak stevige gepolsterde heupbanden? (het meeste gewicht rust daarop)

Is het een goed merk? (goedkope rugzakken gaan minder lang mee)

Heeft de rugzak goede verstelmogelijkheden? (belangrijk voor de gewichtsverdeling en extra stabilisatie)

 

Bescherming tegen regen

Sommige fabrikanten beweren dat hun rugzakken waterdicht zijn. Geloof er maar niets van. In het gunstigste geval zijn ze waterafstotend en bij langdurige regenafval gaan ze hoe dan ook lekken. Voor langere tochten in regenachtige gebieden is het raadzaam om een extra regenhoes te kopen. Zo'n hoes weegt maar een paar honderd gram.

Nog een handige tip: pak al uw bagage in plastic tassen in. Zo voorkom u dat uw kleren en je slaapzak nat worden als het regent of als u waterfles per ongeluk open raakt. Bovendien vindt u zo veel sneller uw spullen terug.

 

Bescherming tegen vuil

 Hoe netjes u ook met een rugzak omgaat, vroeg of laat wordt hij smerig. Het ergste vuil kunt u met een natte lap verwijderen. u kunt hem ook afspoelen onder de douche.

Wilt u een rugzak grondiger reinigen, dan wordt het lastiger. In sommige gevallen kunt u het inwendige frame tijdelijk verwijderen door de twee aluminium staven uit het rugpand te trekken. De rugzak kan daarna gewoon in de was (40 graden). Hardnekkige vetvlekken zijn vaak goed te behandelen met ossengalzeep, verkrijgbaar bij de drogist.

 

Hoeveel mag een rugzak wegen?

 Een dagrugzak zal niet veel meer dan 5 tot 7 kilo wegen, bij toerrugzakken moet u rekenen op rond de 10 kilo en bij trektochten op 12 tot 18 kilo. Een vuistregel luidt: uw rugzak mag niet meer wegen dan 20% van uw lichaamsgewicht. Een mooie formule, maar de meeste trekkers zullen dit streefgewicht bij stevige trektochten met kampeerspullen en eten niet halen.

Hoe licht of zwaar een rugzak ook is, het is altijd een kwestie van wennen. Doorgaans zijn de eerste dagen het zwaarst. Als u een goede rugzak hebt, niet te veel bagage hebt en die elke dag goed inpakt, zult u merken dat het lopen na een aantal dagen steeds gemakkelijker gaat.

Een te zware rugzak zal echter nooit wennen. Te veel bagage kan leiden tot knieklachten of andere blessures. Vooral afdalingen kunnen een aanslag betekenen op uw knieŽn, met name bij een verkeerde looptechniek. Wie ondanks alle voorzorgen toch last blijft houden van pijnlijke knieŽn, kan overwegen om telescoopstokken te kopen (verkrijgbaar bij buitensportwinkels).

 

Wat neemt u mee

Zie onder Daguitrusting voor een checklist wat u allemaal op een dagtocht kunt meenemen. Een meeneemlijst voor meerdaagse tochten vindt u onder Paklijst.

 

Een rugzak inpakken

Een goed ingepakte rugzak is bijna net zo belangrijk als goed zittende schoenen. Vooral bij lange afstanden kan een slecht gepakte rugzak slopend zijn.

Helaas bestaat er voor het inpakken geen simpele methode die altijd succes biedt. Er zijn wel een paar algemene vuistregels, voor de rest is het een kwestie van handigheid en ervaring. Veel hangt ook af wat voor bagage u meeneemt (bijvoorbeeld wel of geen tent), en wat voor rugzak u hebt.

De vuistregels zijn:

         de zware dingen (bijvoorbeeld water, brandstof en tent) zitten bij voorkeur zo dicht mogelijk tegen uw rugzak aan, zodat het zwaartepunt van de rugzak bijna recht boven uw heupen komt;

         dingen die u onderweg nodig hebt, zoals regenkleding, water en andere dingen, moet u er snel uit kunnen halen, zonder de hele rugzak te ontladen.

De meeste trekkingrugzakken zijn ingedeeld in een groot bovencompartiment en een wat kleiner ondervak, en hebben daarnaast nog een apart bovenvakje. In het ondervak kunt u bijvoorbeeld uw slaapzak stoppen; dat is ook meestal het eerste wat je inpakt als u uw tent opbreekt. Afhankelijk van de grootte van het ondervak kunt u er nog wat losse dingen aan toevoegen, bijvoorbeeld kleding of toiletartikelen.

Het bovenste compartiment vult u met de tent, kleding, brander, brandstof en etensvoorraden in een volgorde zoals het uitkomt. Probeer de zwaarste dinge zo veel mogelijk tegen het rugpand aan te schuiven. Tenslotte een fotocamera, fleecevest, waterfles, zodat u die gemakkelijk bij de hand hebt.

Het bovenvakje is handig voor bijvoorbeeld topografische kaarten, zonnebril, gsm en andere kleine dingen. Soms past hier ook een 'self-inflating' matje in. Stop hier geen zware voorwerpen in, anders komt het zwaartepunt van uw rugzak een stuk hoger te liggen en bent u minder stabiel bij steile beklimmingen of afdalingen.

En dan de laatste stap: leg uw rugzak op de grond met het rugpand onder. Pers met uw knieŽn de bagage zo plat mogelijk (aangenomen dat er geen kwetsbare voorwerpen in zitten) en sjor de compressiebanden aan de zijkant strak aan. Hiermee komt het zwaartepunt weer een stuk dichter bij uw rug te zitten. Vooral niet te voorzichtig zjn, een goede rugzak kan best wat hebben.

Verder is de verleiding groot om allerlei spullen aan de buitenkant op te hangen, omdat ze niet goed erin passen of omdat u ze bij de hand wilt houden. Doe dit zo bij voorkeur alleen met handdoeken of natte kledingstukken die nog moeten drogen. Voorwerpen die aan een touwtje bungelen lopen bepaald niet lekker. Bovendien blijft u er snel aan haken en maakt het bungelen zoveel geluid dat dieren op de vlucht slaan.

Zit uw rugzak tijdens het lopen toch niet prettig? Als enig experimenteren met verstelriempjes niet helpt, dan kunt u eens proberen om uw rugzak op een andere manier in te pakken. Vaak doet dat wonderen.

 

Hoe draagt u een rugzak

Op het eerste gezicht is dat nogal wiedes: hang 'm om uw schouders, trek de heupband aan en lopen maar. Maar de praktijk is minder eenvoudig. Een fout die veel onervaren trekkers maken is dat ze de rugzak te veel op hun schouders laten rusten.

Een betere methode om uw rugzak om te doen:

         pak de rugzak en hang hem om uw schouders,

         trek uw schouders zo hoog mogelijk op,

         trek dan uw heupband zo strak mogelijk aan,

         laat uw schouders weer zakken.

Als u dit goed doet, hebt u maximale bewegingsvrijheid voor uw schouders. Als ze nu echter nog iets naar achteren worden getrokken, dan hebt u waarschijnlijk de rugzak niet goed ingepakt of de compressiebanden niet genoeg aangehaald (zie boven).

Dat uw heupgordel aanvankelijk een beetje knelt, is minder erg dan het lijkt. Doorgaans voelt u er na een tijdje lopen niets meer van. Blijven uw heupen tijdens de tocht nog steeds pijnlijk, dan kan het zijn dat de polstering van uw heupriemen te dun is. Een andere mogelijke oorzaak zijn de naden in uw broek of ondergoed. Meestal is dit goed te verhelpen door ze een beetje te zakken of juist omhoog te trekken.

 

Met uw rugzak in het openbaar vervoer

 In bussen of treinen is het meenemen van een rugzak vrijwel nooit een probleem, er is altijd wel genoeg bagageruimte. Zorg er wel voor dat er geen kostbaarheden aan de buitenkant van de rugzak zitten, een zakkenroller heeft ze zo weggekaapt.

In derdewereldlanden zult u nog beter moeten opletten. De bagage van passagiers wordt daar doorgaans bovenop de bus geladen. Bij het op- en afladen voor en na de reis is er veel consternatie. U zult niet de eerste toerist zijn wiens rugzak in die drukte plotseling spoorloos verdwenen blijkt.

Een andere bekende truc is dat op het moment van vertrek een passagier plotseling weer wil uitstappen. Zijn bagage wordt van het dak gehaald, waarbij en passant uw rugzak wordt meegenomen, terwijl u binnen in de bus nietsvermoedend zit te wachten op vertrek.

Vliegen brengt weer andere voorzorgen met zich mee. Een rugzak zult u vrijwel nooit als handbagage kunnen meenemen en moet u dus bij het inchecken afgeven. Bind nooit losse voorwerpen aan de buitenkant van uw rugzak vast. Hoe goed ze ook vast lijken te zitten, er is weinig bestand tegen de weinig fijnzinnige behandeling door kruiers, die rugzakken soms meters door de lucht gooien.

De beste oplossing: er zijn speciale grote zakken (flightbags) te koop waar u uw rugzak kunt inpakken. Zo blijven er geen gespen en riempjes haken aan andere bagage. Zo'n zak kunt u tijdens de wandeltocht weer heel goed gebruiken om etensvoorraden of wasgoed in op te bergen, of om er het voeteneind van uw slaapzak in te steken bij extreme nachtvorst.

Als u geen flightbag tot uw beschikking hebt, is het raadzaam om uw heupgordels langs de achterkant van de rugzak vast te klikken. Zo komt het gepolsterde deel stevig tegen de zijkant van uw rugzak te zitten, wat de kans op beschadigingen aanzienlijk verkleint.

Een andere belangrijke tip: stop geld en belangrijke papieren altijd in uw handbagage en trek uw wandelschoenen aan tijdens de vliegreis. Het komt nog steeds regelmatig voor dat bagage in het verkeerde vliegtuig wordt geladen. Mocht bij aankomst op uw vakantiebestemming blijken dat uw rugzak er niet is, kunt u in noodgevallen altijd nog een nieuwe rugzak kopen met de belangrijkste benodigdheden. Een goede reisverzekering zal deze extra uitgave wel dekken.

Nieuwe wandelschoenen kopen is echter nooit een goede optie, want die zijn nog niet ingelopen en hebben misschien een wat mindere pasvorm. Vandaar dat u ze beter in het vliegtuig kunt aanhouden.

Daguitrusting
 
Wat neemt u allemaal mee op een dagwandeling? Uiteindelijk is dat een persoonlijke afweging, die ook deels te maken heeft met het weer en het type wandeling. In het algemeen geldt: hoe langer de tocht duurt, hoe meer u mee zult nemen. Hieronder een checklist van waar u aan kunt denken.
 
Essentieel
∑         ingelopen wandelschoenen
∑         gemakkelijke kleding
∑         extra kleren, zoals een trui of vest voor tijdens pauzes
 
Standaard
∑         rugzakje (20-30 liter voor dagtochten, 30-40 liter voor weekenden)
∑         routebeschrijving of topografische kaart (met regenhoesje)
∑         waterfles of thermoskan
∑         regenkleding (ook bij mooi weer)
∑         contant geld (pinnen lukt lang niet overal)
 
Afhankelijk van omstandigheden
∑         handdoekje, zonnepet, zonnebril, zonnebrand, muggenwerend middel
∑         brood, fruit of snacks (extra meenemen!)
∑         kompas
∑         strippenkaart
∑         middelen tegen blaren (eventueel reservesokken)
∑         leesvoer voor in trein/bus
∑         mobiele telefoon
 
Weekendtochten
Gaat u een heel weekend weg? Denk dan ook aan de volgende zaken.
∑         toiletartikelen als u in een trekkershut overnacht: slaapzak en ontbijt voor de volgende ochtend

 

Paklijst.
 
Hier volgt een paklijst die met name van nut kan zijn als u een rugzaktrektocht gaat lopen of een andere vakantie met rugzak gaat houden. De lijst is niet meer dan een checklist: er staat wat u mee kunt nemen, niet wat u mee moet nemen!
 
Voorbereiding
∑         vreemde valuta of Traveller's Cheques inkopen
∑         visum aanvragen
∑         paspoort verlengen
∑         vaccinaties
∑         reparaties aan rugzak en/of kleding
∑         filmpjes kopen
 
Papieren
∑         paspoort (+ visum)
∑         betaalkaarten / Traveller's Cheques / credit card
∑         contant geld Nederlands + buitenlandse valuta
∑         verzekeringsbewijs
∑         inentingsboekje
∑         adressenboekje
∑         topografische kaarten + routebeschrijvingen
 
Basisuitrusting
∑         rugzak
∑         wandelschoenen
∑         jas / fleece jack / windjack
∑         regenkleding (+ rugzakhoes)
∑         tent
∑         brander + brandstof + lucifers/aansteker
∑         pannetjes + schuursponsje + afwasmiddel
∑         bord + mok + bestek
∑         slaapzak (+ lakenzak)
∑         matje
 
Verdere uitrusting
∑         dagrugzakje
∑         wandelstokken
∑         pickel
∑         gamaschen
∑         handschoenen
∑         petje
∑         sjaaltje
∑         zonnebril / gletsjerbril
∑         sandalen / hutsloffen / slippers
∑         veldfles
∑         fototoestel, filmrolletjes, UV-filter, zonnekap
∑         zaklamp (+ batterij)
∑         zonnebrandmiddel
∑         papier + schrijfgerei
∑         kompas
∑         noodfluitje
∑         mobiele telefoon (+ oplader)
∑         kaartenhoes
∑         opblaasbaar kussentje voor in trein/vliegtuig
 
Eten/drinken
∑         lunchpakketje voor heenweg
∑         koffie / thee / bouillon
∑         limonadepoeder voor veldfles
∑         noodvoorraad: gedroogde groenten, hartkeks
∑         vitaminepillen
 
Kleding
∑         broeken: trekking-, gewoon, trainings-
∑         trui
∑         sweater
∑         overhemd
∑         T-shirts
∑         short
∑         ondergoed
∑         sokken
∑         zwemkleding
 
Toiletartikelen
∑         handdoek(en)
∑         washandje
∑         toilettas: zeep, scheermesje, scheerzeep, spiegeltje, zalf, tandenborstel, tandpasta, deodorant
∑         muggenwerend middel / Nestocyl-zalf
∑         toiletpapier
∑         waspoeder
∑         voorbehoedsmiddelen
∑         maandverband
 
EHBO
∑         pleisters
∑         leukoplast / sporttape / Second Skin
∑         zwachtel
∑         schaartje
∑         jodium
∑         veiligheidsspelden
∑         laxeermiddel
∑         malariatabletten
∑         aspirine / pijnstillers
∑         overige medicijnen
∑         ORS (ORS is de Engels afkorting voor Ďoral rehydration solution', ofwel Ďeen drinkbare vloeistof om de vochtbalans in het lichaam te herstellen').ORS is verkrijgbaar onder de merknamen Care Plus ORS, Dioralyte orange, Orisel en nog veel andere merken. Het is zonder recept te verkrijgen als zakjes poeder, die u in water moet oplossen.  
 
Onderhoud/reparatie
∑         zakmes
∑         reserveveters + ledervet
∑         naald + draad
∑         vuilniszak / plastic zakken / ziploc-zakken
∑         touw / waslijn